Vliegen in een professionele vliegsimulator

Hoe snel vliegt een sportvliegtuig?

Hoe snel vliegt een sportvliegtuig?

Vliegsimulator.nl Trivia

| 3844 keer bekeken 3844x

De snelheid van een sportvliegtuig verschilt per type toestel. Een Cessna 172 heeft een kruissnelheid van ongeveer 185 km/u (100 knopen).

Kruissnelheid

De kruissnelheid is de snelheid waarmee het toestel het fijnste vliegt. Dit is meestal ook de snelheid waarbij het toestel de meeste kilometers aflegt met zo min mogelijk brandstof.

Het vliegtuig kan vaak veel langzamer of sneller vliegen dan dat. Bijvoorbeeld bij het opstijgen en landen ligt de snelheid lager.

Grondsnelheid en luchtsnelheid

Als mensen ons vragen wat de snelheid is dan bedoelen ze meestal de grondsnelheid. Dus met welke snelheid ten opzichte van de grond het vliegtuig vliegt.

Gaat het over de prestaties van een vliegtuig dan is het logischer om het te hebben over de luchtsnelheid. De genoemde 100 knopen is de snelheid ten opzichte van de lucht waarin je vliegt. Die is gelijk aan de grondsnelheid als er geen wind staat. Maar als je 20 knopen wind in de rug hebt dan vlieg je dus met 120 knopen (222 km/u). Heb je 20 knopen wind tegen, dan is je grondsnelheid maar 80 knopen (148 km/u).

Knopen of kilometers per uur

De meeste vliegtuigen hebben snelheidsmeters die de snelheid aangeven in knopen. In het handboek staan ook alle snelheden dan in knopen. Daarom rekenen we daarmee. Een knoop staat gelijk aan een zeemijl per uur. Dat is 1,852 km per uur.

Zelf een keer proberen?

Klik op de link hieronder voor onze proeflessen in een Cessna 172:

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?