Vliegen in een professionele vliegsimulator

Hoeveel uren moet je vliegen om je brevet geldig te houden?

Hoeveel uren moet je vliegen om je brevet geldig te houden?

Vliegsimulator.nl Trivia

| 4115 keer bekeken 4115x

Het brevet zelf verloopt niet, maar je moet wel uren maken om te mogen blijven vliegen in de klasse vliegtuigen waar je in vloog. Voor het meenemen van passagiers gelden extra voorwaarden. Dit geldt vaak ook voor het huren van een vliegtuig.

Geldigheid klassebevoegdheden

Aan elk vliegbrevet zijn klasse- of typebevoegdheden gekoppeld. Dat betekent dat je een bepaalde categorie vliegtuigen (bijv. eenmotorig) mag vliegen of in een bepaald type (bijv. de Boeing 737).

De meeste piloten vliegen in de zogenaamde SEP klasse, éénmorige vliegtuigen met een zuigermotor. In die klasse is je klasse bevoegdheid steeds 2 jaar geldig. In het laatste jaar daarvan moet je minimaal 12 uur maken en een trainingsvlucht met een instructeur maken. Voor die trainingsvlucht kan je niet zakken.

Haal je het minimum aantal uren niet, dan moet je een "prof check" doen met een examinator. Daarvoor kun je wel zakken. Vaak zal je dan ook een aantal lesvluchten maken om je kennis weer even op te halen.

Meenemen van passagiers

Voor het meenemen van passagiers gelden nog wat extra voorwaarden. Zo moet je minimaal 3 starts- en landingen gemaakt hebben in de 90 dagen voor de vlucht die je wil gaan maken. Heb je een LAPL piloot, dan mag je de eerste 10 uur geen passagiers meenemen.

Huren van een vliegtuig

De verhuurders van vliegtuigen stellen soms aanvullende eisen. Zoals minimaal 1x vliegen per 2 maanden op het toestel of het type of een minimum aantal vlieguren. Vaak krijgen ze van de verzekeraar korting als ze zulke voorwaarden stellen bij de verhuur.

Veel?

Als je regelmatig vliegt dan zijn de minimum aantallen uren geen probleem. Maar het is dus wel zaak om het goed bij te houden.

Zelf een keer vliegen

Om zelf een keer een vliegtuig te besturen hoef je overigens geen vliegbrevet te hebben. Je kan gewoon een vliegles boeken samen met een instructeur.

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?